Carpe Diem i Mälardalen AB är ett HVB för pojkar i åldrarna 15 till och med 19 år med ett socialt nedbrytande beteende och kriminalitet. Detta kan innebära att de vistas i olämpliga miljöer, har hamnat i kriminalitet och/eller gängkriminalitet samt har skolproblematik.
Det kan även innebära att de lever efter destruktiva beteendemönster eller har andra problemskapande beteenden så som aggressivitet, utagerande beteende och manipulation. Vi tar emot pojkar som provat på droger men inte de som har en långtgående missbruksproblematik.
Carpe Diem i Mälardalen AB har plats för 8 pojkar på boendet där alla har eget rum. Huset är en tvåvåningsvilla med källare och det finns tillgång till tv-spel, stora allrum, ett stort kök och en gräsmatta utanför. Boendet ligger centralt i Hallstahammar och det är promenadavstånd till högstadieskolan, mataffärer, badplats och camping, gym och andra fysiska aktiviteter samt buss- och tågförbindelser till Västerås.
Vi erbjuder skattning genom ADAD eller SDQ som stöd i planeringen av behandlingsarbetet inför upprättande av vårdplan om så önskas.
Vid planering för avslutande av placering finns tillgång till utslussningslägenheter.
Bilder på boendet:
Pojkar som utvecklat ett socialt nedbrytande beteende är i behov av att bryta sina destruktiva mönster och vi utgår ifrån att alla ungdomar vill lyckas, känna sig sedda och ha en känsla av samhörighet. För att bryta pojkens negativa beteendemönster arbetar vi därför utifrån ett salutogent förhållningssätt med hjälp av KASAM. Med en systemteoretisk grund fokuserar vi på att skapa samhörighet och meningsfullhet för våra pojkar med hjälp av låg-affektiva metoder och motiverande samtal (MI) i det vardagliga arbetet.
Att arbeta utifrån dessa samlade teorier och metoder innebär för oss på Carpe Diem i Mälardalen AB att tillsammans med pojken skapa en känsla av tillhörighet och meningsfullhet. Pojken blir motiverad till att påbörja och genomföra ett förändringsarbete genom att vi arbetar utifrån hans egna styrkor vilket ökar hans känsla av meningsfullhet. Detta görs med utgångspunkt från pojkens egna berättelser och upplevda känslor av den nuvarande situationen.
Minst en gång i veckan erbjuds pojken stödsamtal tillsammans med sin kontaktperson där grunden för förändringsarbetet läggs. Förändringsarbetet fortsätter sedan i vardagen med rutiner och struktur, delaktighet och medbestämmande i både vad gäller regler, rutiner, matlagning, sysselsättning och fysiska aktiviteter.
I samband med upprättandet av genomförandeplanen, som utgår från målen i vårdplanen, planeras behandlingsarbetet och vilken/vilka behandlingsmetoder som är aktuella för varje enskild individ.
De behandlingsmetoder vi erbjuder är:
Ytterligare stöd
Carpe Diem i Mälardalen AB har både sjuksköterska och psykolog direkt kopplat till verksamheten och erbjuder vid behov KBT, traumabehandling och neuropsykiatriska utredningar.
Vardagen på Carpe Diem i Mälardalen AB består först och främst av skolgång eller annan sysselsättning för alla pojkarna. Initial vid placeringen är det cirka två veckor ”hemma” för pojken för att han ska få möjlighet att landa på boendet och lära känna personalen och de rutiner som finns i verksamheten. Därefter arbetar vi på Carpe Diem för att pojken ska ha en sysselsättning i form av skola (eller arbete/verksamhetsförlagd utbildning) så snart det går då detta är en viktig del av behandlingsarbetet hos oss. Vardagen för pojkarna ser ibland olik ut beroende på anledning till placering och därför får alla pojkar ett individuellt schema. Schemat utgår från ett belöningssystem där den planerade veckopengen utökas i takt med att pojken fullgör sina åtaganden.
Språkkompetens
I personalen har vi språkkompetens i form av svenska, kurdiska, arabiska, persiska, dari, somaliska, tigrinja, amarinja, amhariska, syrianska och turkiska.
Lagrum
Vi tar emot placeringar både enligt SoL och LVU.
Bokningsregler
Efter avslutad placering/fortsatt vård
När socialtjänsten bedömer att en pojke inte längre har ett behov av att vara placerad på ett HVB men där det fortfarande finns ett behov av stöd erbjuder vi möjlighet till placering i utslussningslägenhet med stöd. Detta sker via vårt systerbolag Stella Stöd & Omsorg AB (som också är en del av Stellagruppen). Vi har flertalet lägenheter till förfogande där pojken kan bo i en lägenhet om 1 rok med individuellt anpassat stöd från personalen. Om utslussningslägenhet är relevant för pojken diskuteras i samråd med socialtjänsten och pojken själv och matchningen görs utifrån Signs of Safety. Dessa lägenheter har geografisk närhet till skola, pendlingsmöjligheter, mataffärer och träningsanläggningar.
Besöks- och postadress
Carpe Diem i Mälardalen AB
Handbacksgränd 8
734 31 Hallstahammar
Journummer (kvällar & helger)
070-0914357
E-post: info@stellagruppen.se
Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats, vilket du accepterar genom att fortsätta att använda webbplatsen.